Tieto projektista

Tässä hieman tietoa Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektista, jossa rakennamme Locost kilpa-autoa.

Olemme rakentamassa Locost kilpa-autoa osana Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektipajaopintoja®. Locost projektipajojen tarkoituksena on tuottaa sääntöjen mukainen ja kilpailukykyinen Locost-luokan kilpa-auto. Projekti etenee auto- ja työkone insinööriopiskelijoiden projektipajoissa, joissa tutkitaan, suunnitellaan ja toteutetaan projektin osa-alueita.

Locost on luokka Lotus Seven -tyyppisille putkirunkoisille urheiluautoille. Historic Race Finland tarjoaa näille autoille mahdollisuuden kilpailla omana luokkanaan samoissa lähdöissä van Diemen SR Sportien ja SS1300 -autojen kanssa. Kilpailuihin hyväksytään autot, jotka ovat kaikilta osin Locost Finlandin sääntöjen mukaisia ja kyseisten sääntöjen mukaan katsastettuja. Locost kilpa-autot ovat yksi AKK-Motorsport ry:n, joka on suomalaisen autourheilun kattojärjestö, alaisuudessa toimiva ryhmä, jossa Historic Race Finland toimii ja järjestää kilpailuja Suomessa. Suomessa ajetaan neljä kaksi päiväistä kilpailua, joten yhden kauden aikana tulee ainakin kahdeksan kilpailua/harjoittelu lähtöjä. Kilpailut toteutetaan moottoriradoilla, joita ovat Kurikassa sijaitseva Botniaring, Vetelissä oleva Kemoran moottorirata, Hämeenlinnassa oleva Ahveniston moottorirata sekä Alastaron moottorirata.

Locost projektipajat on jaettu useaan eri osa-alueeseen, jotka toimivat itsenäisinä projektipajoina, tehden yhteistyötä keskenään ja vastaten tuloksista johtoryhmälle. Johtoryhmä raportoi ohjausryhmälle, joka koostuu Seinäjoen ammattikorkeakouluntekniikan henkilökunnasta.

Jokaisella projektipajalla on ohjaava opettaja. Projektipajoille tehdään projektipajasopimukset ja määritetään tavoitteet ja aikataulu. Kaikkien projektipajojentoiminta alkaa projektisuunnitelman laatimisella. Projektipajoista saatavat opintopisteet vaihtelevat käytettyjen tuntimäärien mukaan.

Jokaisesta projektipajasta pidetään päiväkirjaa, johon kirjataan viikoittain työt ja tekijät.

Opiskelijat rakentavat ja suunnittelevat autonkoulun tarjoamilla tiloilla ja välineillä. Työt tehdään pääasiassa kouluaikana. Opiskelijat kuitenkin käyttävät myös paljon omaa vapaa-aikaansa projektin toteutukseen. Locost-projektin rahoitus koostuu täysin yhteistyökumppaneilta saaduista varoista ja osista.

lauantai 14. helmikuuta 2015

Tonnit paukkuu

Nimittäin uusien ryhmien yhteenlaskettu projektiin käytettyjen työtuntien määrä. Työtunnit koostuvat pääasiassa projektipajalle varatusta omasta päivästä ja jokaisen ryhmäläisen aktiivisesta toiminnasta muuna aikana. Tunnit eivät ole aina sopiva mittari tämän tapaisen projektin parissa, sillä jotkin seikat saattavat vaatia paljonkin perehtymistä ja lisäopiskelua tai yksinkertaisesti vain fyysistä työtä.

Muutama viikko onkin jo vierähtänyt edellisestä päivityksestä, joten kertaammepa tilanteen:

Etanoliautoa on purettu kohtuullisen näyttävästi ja syynä tähän on muun muassa ollut sähköjärjestelmien ja hydraulijärjestelmien tarkastelu sekä parantelu. Myös konepeiton kehittelyä irtonaisena oleva tekniikka vauhdittaa, sillä saamme operaatiota varten paremmin tilaa. Loiskelevyjä on suunniteltu ja valmistettu molempien moottoreiden öljypohjiin sopiviksi. Paisuntasäiliötä on myös suunniteltu ja olemmekin saaneet levytyökeskukselta piirtämämme raakaversion osat, joita olemme opetelleet hitsailemaan.

Kaasuauton parissa kaasupullon kannatusta on suunniteltu matalammaksi, sillä kyseinen iso komponentti vaikuttaa huomattavasti rungon ajo-ominaisuuksiin ja monen muun komponentin tai tuennan sijaintiin. Saimme myös taka-akselille Seinäjoen ammattikorkeakoulun levytyökeskukselta leikkauksesta kuvan avulla suunnitellut adapterit, joita sovittelimme tilaansa. Itsessään piirretyn kuvan jäljentäminen digitaalisesti osoitti muutamia pieniä muuttujia, sillä järjestelmän tulostusstandardit osoittivat eroavaisuuksia, joista opimme jälleen. Lasikuidusta puolestaan olemmekin saaneet jo ensimmäiset maistiaiset innokkaiden kuiduttajien toimesta ja materiaalipulan poissulkemisen jälkeen voimmekin jatkaa nykyistä tilannetta yhä pidemmälle.

Seuraavana listattuna muutamia eteneviä asioita:

Kaasuauto:

  •  Lasikuituisien osien valmistukseen hankittu lisää materiaaleja, joten niiden työstöä voimme jatkaa
  • Etuakselin pusliin hankittu materiaali valmiiksi ja seuraavaksi mietimme sopivaa koneistusmenetelmää näille
  • Etupään kolmioalatukivarsia kavennettu ja tukivarret maalattu
  • Taka-akseliin saatu suunnitellut adapterit Framin konelabran levytyökeskukselta
  • Kaasupullon kannakkeita suunniteltu ja työstetty kohti tarkoitustaan
  • Jarrusatuloiden mäntiä suunniteltu ja seuraavaksi mietimme sopivaa koneistusmenetelmää näille

Etanoliauto:

  • Runkoa purettu ja sähköjohdotuksia paranneltu
  • Sähköjärjestelmästä ja hydraulijärjestelmästä tehty toimintakaaviot
  • Flektinkannake valmiina
  • Framin konelabralta saatu leikattuja osia:
    • Vaihdekepin kehyksen raakaversio
    • Pakoputken kannakkeita
    • Paisuntasäiliön runko-osat
  • Vaihdelaatikon runko-osat pesty ja vaihteiston siirtäjiä paranneltu
  • Konepeiton taivutusta suunniteltu ja aloitettu valmistamaan tähän soveltuvia palasia

Seuraavia tonneja kohti!


Lasikuituisia kaaria syntymässä
Etanolimoottori purussa moottoripukilla
Tekniikka purettuna, sähköt selvittelyssä
Kaasupullon sijoitus ja asennuskehikon runko
Vaihdelaatikon runko-osat pestynä
Konepeiton suunnittelua
Taka-akselin adapterikehiä
Kaasupullon kannake kehittymässä