Tieto projektista

Tässä hieman tietoa Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektista, jossa rakennamme Locost kilpa-autoa.

Olemme rakentamassa Locost kilpa-autoa osana Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektipajaopintoja®. Locost projektipajojen tarkoituksena on tuottaa sääntöjen mukainen ja kilpailukykyinen Locost-luokan kilpa-auto. Projekti etenee auto- ja työkone insinööriopiskelijoiden projektipajoissa, joissa tutkitaan, suunnitellaan ja toteutetaan projektin osa-alueita.

Locost on luokka Lotus Seven -tyyppisille putkirunkoisille urheiluautoille. Historic Race Finland tarjoaa näille autoille mahdollisuuden kilpailla omana luokkanaan samoissa lähdöissä van Diemen SR Sportien ja SS1300 -autojen kanssa. Kilpailuihin hyväksytään autot, jotka ovat kaikilta osin Locost Finlandin sääntöjen mukaisia ja kyseisten sääntöjen mukaan katsastettuja. Locost kilpa-autot ovat yksi AKK-Motorsport ry:n, joka on suomalaisen autourheilun kattojärjestö, alaisuudessa toimiva ryhmä, jossa Historic Race Finland toimii ja järjestää kilpailuja Suomessa. Suomessa ajetaan neljä kaksi päiväistä kilpailua, joten yhden kauden aikana tulee ainakin kahdeksan kilpailua/harjoittelu lähtöjä. Kilpailut toteutetaan moottoriradoilla, joita ovat Kurikassa sijaitseva Botniaring, Vetelissä oleva Kemoran moottorirata, Hämeenlinnassa oleva Ahveniston moottorirata sekä Alastaron moottorirata.

Locost projektipajat on jaettu useaan eri osa-alueeseen, jotka toimivat itsenäisinä projektipajoina, tehden yhteistyötä keskenään ja vastaten tuloksista johtoryhmälle. Johtoryhmä raportoi ohjausryhmälle, joka koostuu Seinäjoen ammattikorkeakouluntekniikan henkilökunnasta.

Jokaisella projektipajalla on ohjaava opettaja. Projektipajoille tehdään projektipajasopimukset ja määritetään tavoitteet ja aikataulu. Kaikkien projektipajojentoiminta alkaa projektisuunnitelman laatimisella. Projektipajoista saatavat opintopisteet vaihtelevat käytettyjen tuntimäärien mukaan.

Jokaisesta projektipajasta pidetään päiväkirjaa, johon kirjataan viikoittain työt ja tekijät.

Opiskelijat rakentavat ja suunnittelevat autonkoulun tarjoamilla tiloilla ja välineillä. Työt tehdään pääasiassa kouluaikana. Opiskelijat kuitenkin käyttävät myös paljon omaa vapaa-aikaansa projektin toteutukseen. Locost-projektin rahoitus koostuu täysin yhteistyökumppaneilta saaduista varoista ja osista.

perjantai 8. syyskuuta 2017

Kuulumisia kesältä ja alkavalta syksyltä!

Heipparallaa!

Kesä meni ja syyskauden opinnot ovat päässeet vauhdilla alkuun. Projektiautojen parissa puuhailtiin jonkin verran kesäkuukausienkin aikana ja bensa-autolla päästiin myös ajamaan radalla ja siitä lisää infoa alempana.
Vauhtiajojen näyttelypäivä

Projekti ryhmään tuli syksyn myötä hieman muutoksia. Kahdeksan henkeä lähti projektista muihin projekteihin ja LoCosti projektiin saapui pari uutta työmiestä. Myös projektin johtoryhmä vaihtui. 
Uuden johtoryhmän jäsenet ovat tästä eteenpäin Matias Matila ja Vesa-Matti Haapala. 

Me Matiaksen kanssa hoidamme nyt projektipäällikön ja johtoryhmän tehtäviä yhtä aikaa. Jaoimme johtoryhmän tehtävät kahtia, mutta kuitenkin teemme yhteistyötä johtoryhmän tehtävien parissa. 
Ensitöiksi suunnittelimme kunnon työtehtävälistan, mistä pystymme kunnolla seuraamaan, että kuka tekee mitäkin, kumpaa autoa ja missä vaiheessa työtehtävä menee. 

Työtehtävälista

Samaan Excel-taulukkoon lisäsimme myös varaosien hankintaluettelon. Varaosaluettelosta pysymme kätevästi pitämään kirjaa, mikä osa tarvitaan, kumpaan autoon, mistä osa mahdollisesti hankitaan, mitä se maksaa.

Hankintalista

Kesän kuulumiset

Viime kerralla katkennut kaasuvaijeri korvattiin tarvike vaijerilla. Kaasupolkimella ei ollut rajoitinta, joten pokimelle suunniteltiin sellainen, ettei vaijeri pääsisi toista kertaa katkeamaan tästä syystä.

Auto saatiin taas penkkiin ja säädettyä melko hyviin säätöihin. Auto olisi nyt valmis vauhtiajoille näytösajoon. Botniaringin ratapäiville olisi vielä tehtävää, jotta auto olisi valmis ajoon.
Bensa-auton säätöä
Autoa ei ehditty laittaa ratakuntoon ennen vauhtiajoja, joten vauhtiajoilla emme päässeet ajamaan näytös ajoa. Kesällä projektiryhmäläiset olivat hyvin pitkälti kesätöissä ja projektille ei riittänyt tarpeeksi aikaa.

Bensa kilpuri vietiin näytille vauhtiajoille ja sitä kävi todella moni katsomassa ja ihmettelemässä. Hyvän näytteille asettelu sijainnin johdosta yleisöä oli auton ympärillä vähän väliä ja kun auto polkaistiin käyntiin, ihmiset kokoontuivat sen ympärille katsomaan.
Vauhtiajot 2017
Auto toimitettiin takaisin labralle tapahtuman jälkeen ja kartoitettiin auton ongelmakohdat, jotka mahdollisesti estäisivät meitä lähtemästä koskenkorva MC:n järjestämälle ratapäiville botniaringille. 

Lista oli melko suuri. Autoon vaihdettiin jarrunesteet, tutkittiin kaikki liitokset, että ne ovat kunnolla kiinni, kiinnitettiin laturi ja laturille suunniteltiin ja toteutettiin pidike. Lisäksi autosta tutkittiin mahdolliset nesteiden vuodot. Maakunnanautolta lahjoituksena saadut slicksi kumit laitettiin vanteille ja ne tasapainoitettiin. Huomasimme myös, että edellinen Locostiryhmä oli auton jo olemassa ollet kumit laittaneet väärin vanteille. Renkaat korjattiin oikeinpäin ja kaikki pyörät tasapainotettiin.

Viikossa saatiin paljon aikaan ja auto siihen kuntoon, että pakkasimme koulun audin valmiiksi botniaringille lähtöä varten. Mukaan otettiin kaikenlaista työkalua ja akkulaturia siltä varalta, että autolle sattuu jotain ja voimme sen korjailla heti paikan päällä.

Koskenkorva MC ratapäivät

Matkaan lähdettiin aamutuimaan muutaman Locosti ryhmäläisten kanssa. Kaikilla paistoi suuri innostus siitä, että viimeinkin päästään autolla kunnolla testaamaan rataolosuhteissa, miten se käyttäytyy.

Paikan päälle päästyämme, purkasimme auton ja tavikkeen ja nostettiin konepelti pois paikalta, jotta ihmiset pääsisivät ihmettelemään autoa. Meille tiedoitettiin, että klo 12 pääsisimme ensimmäiselle testiajolle. 

Testihetken odottelua.

Testin aika tuli ja sitä ennen auto vielä tarkistettiin kaikin puolin, että kaikki oli kunnossa lähtöä varten. Autolla ajettiin ensimmäinen rinki rauhallisesti ilman mitään ongelmia. Toinen kierros vedettiin vauhdikkaammin ja kolmannella kierroksella auto sammui mitään varoittamatta. Hinuri paikalle ja auto varikolle.

Autoa tutkittiin varikolla. Bensapumppu kuulosti hieman oudolta, kun autoon laitettiin virrat päälle. Autoa yritettiin startata, mutta tuloksetta. Kokeilimme ottaa sytytystulpat pois ja ensimmäinen irrotettu tulppa näytti todella pahalta. Tulpan kärki oli kuin sulanut. Pakkasimme auton ja varusteet ja päätimme lähteä Auto labralle tutkimaan asiaa tarkemmin. 

Auts!

Labralle päästyä, tutkimme auton sylinterin sisälle kameralla, mutta mitään vakavaa ei näyttänyt sieltä löytyvän. Autoon vaihdettiin uusi tulppa, ja koe käynnistettiin, mutta ei tuloksia. Seuraavana mieleen tuli bensapumpun kunto. Pumppu irrotettiin ja tutkittiin sen toimivuutta ja vika löytyi sieltä. 

Tulkitsimme vian näin, että bensapumppu lakkasi pumppaamasta täydellä teholla polttoainetta järjestelmään. Sylinteriin on tästä syystä tullut laihempi polttoaine seos ja palamisreaktio on tästä syystä ollut kuumempi ja hajotti yhden tulpan. Hajonneen tulpan takia hukkakipinä puola ei ole antanut kaikille sylintereille täten kipinää, eikä moottori enää lähtenyt käyntiin.

Jatko suunnitelmat

Nyt kun koulu on taas alkanut, keskitytään autojen rakenteluun taas paremmin. Kaasuautosta ei ole päivitystä tullut blogiin pitkään aikaan, mutta kokoan seuraavaan blogi tekstiin siitäkin asiat ajantasalle. Lisäksi blogipäivitukseen on luvassa videopätkää Koskenkorva MC ratapäiviltä  ;)

Jatkossa blogipäivityksiä tulee vähintään kerran kahdessa viikossa ja teksti julkaistaan aina sunnuntaina klo 18 mennessä.

Mikäli haluat liittyä meidän suureen ja mahtavaan tukija-tiimiin olethan yhteydessä meidän tukijayhteyshenkilöön Matias Matilaan sähköpostitse: matias.matila@seamk.fi

Pysykäähän kuulolla !!



--
Vesa-Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti